Jing: onze essentie

Er zijn volgens de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) verschillende energiesystemen in ons lichaam actief, waaronder de prenatale, niet-aanvulbare ‘Jing’. Verbruik van deze Jing staat gelijk aan ons verouderingsproces, en als onze Jing is opgebruikt is ons leven ten einde.

Vergelijk het met de kracht of energie die in een zaadje van een boom besloten zit. Deze kracht maakt dat het ontkiemt en groeit. Een boom heeft uiteraard ook water en zonlicht nodig, en zonder een van hen zal ze dan ook vroegtijdig sterven waardoor het volledige potentieel van de boom wordt ingeperkt. Maar zelfs als krijgt ze al het water en licht waar ze naar verlangt,  een boom heeft een beperkte levensduur. Zo is het bij ons niet anders: ook als we heel veel aandacht schenken aan onze lichamelijke en geestelijke gezondheid zal ons leven te einde komen. Nooit ziek worden schenkt ons nog geen onsterfelijkheid. Zo is de natuur niet geprogrammeerd.

Onze Jing is dus een soort energie. We worden ermee geboren, en als hij opgebruikt is gaan we dood. Bij mensen die tot op heel oude leeftijd nog heel gezond zijn geweest zeggen we het ook als ze uiteindelijk gestorven zijn: hij of zij was ‘op’. De levenskracht vermindert en uiteindelijk dooft het uit. De Jing is opgebruikt.

Maar lang voordat het zover is heeft onze Jing mogelijk zijn werk al gedaan. Ze is namelijk eerder al ingezet om het leven voortzetting te geven. Want Jing zorgt ook voor ons reproductief systeem. Jing is de kracht van de natuur die onze voortplanting verzekert. Wij worden ouder en gaan dood als het op is, maar voor de natuur is dat dan al lang niet meer van tel. Als soort hebben wij namelijk onze taak volbracht: we hebben voor de verderzetting gezorgd. Wat we daarna nog allemaal doen met ons leven is voor de natuur niet meer relevant.

Net als elke boom en plant hebben wij een leeftijd waar we lichamelijk op ons hoogste niveau zijn. Het is de leeftijd waarop we seksueel volgroeid zijn en de meeste kans hebben om ons succesvol voort te planten, met een sterke, gezonde vrucht. Het is daar waar de natuur op uit is. Daar zijn we voor op aarde gekomen. Daarna beginnen we langzaamaan achteruit te gaan, tot het onafwendbare daar is.

Jing is dus onze essentie, onze levenskracht. Onze voorgeprogrammeerde ‘energie’. Ons westers conceptueel denken staat ons in de weg ons een helder beeld te vormen van wat Jing inhoudt of omvat. Want hoewel we het een vorm van energie kunnen noemen, leidt dit woord ons ook af. Daarom ook is TCM eerder dan een geneeskundig model, een benaderingswijze die zijn wortels heeft in de eeuwenoude Chinese filosofie.